Vårmarknad

Vårmarknad

Lördag-söndag 14-15/5 kl 12-16

Helgen den 14-15 maj öppnar Prins Eugens Waldemarsudde upp växthus och trädgårdsmästeri för allmänheten. Detta är ett unikt tillfälle att se hur vi odlar och sköter de växter som förgyller trädgården och museets interiör. Passa även på att träffa vår kunniga trädgårdspersonal som ger råd och tips om växter och trädgårdsskötsel.

Prins Eugens intresse för blommor avspeglas än idag i de rika blomsterarrangemangen i museet och det arbete som läggs ned på skötsel av Waldemarsuddes vackra park och trädgård. För att förse Waldemarsudde med blommor lät prinsen anlägga ett trädgårdsmästeri som stod klart 1902. Det omfattade drivbänkar, blomstersängar, och det ännu bevarade växthuset med skorsten. Här odlas lökväxter och plantor för utplantering i trädgården samt krukväxter för Slottets rum. Många växter utgörs av äldre sorter eftersom det i museets uppdrag ingår att vårda och bevara anläggningen som den var på prins Eugens tid.

Nu bjuder vi in allmänheten till Waldemarsuddes trädgårdsmästeri. Vi ger visningar av växthusen och säljer buketter av bl.a. tulpaner och narcisser, krukväxtsticklingar, krukor, böcker och andra trädgårdsartiklar.

Café Ektorpet håller öppet med servering av mat, kaffe och bakverk.

Program:

Visningar i trädgårdsmästeriet
Lördag och söndag kl. 13.00 och 15.00
Trädgårdsmästare Marina Rydberg ger visningar av växthus och trädgårdsmästeri.
Samling: Vid växthusen.

Trädgårdsvandring med friluftsmåleri för barn
Lördag och söndag kl. 12.30 och 14.30
Trädgårdsvandringar för barn följt av friluftsmåleri vid staffli. Vi målar landskap med inspiration från de omgivande träden, ängarna och vattnet. Rek. för barn från 5 år och uppåt. Biljetter köps i museientrén.
Samling: Vid stafflierna utanför slottsbyggnaden.

Varmt välkomna!