Detaljbild från Matsalen i Sällskapsvåningen. Bordspendyl av Étienne Lenoir från 1780-talet. Foto: © Yanan Li

Floristens arbete

Floristens arbete

Prins Eugen lämnade ett prunkande kulturarv efter sig som än i dag hålls levande av Waldemarsuddes eget trädgårdsmästeri och museets florist Kristina Öhman.

Kristina Öhman har varit anställd som florist på Prins Eugens Waldemarsudde sedan 2001. Året runt arrangerar hon krukväxter och snittblommor tidstypiskt i fantastiska uppsättningar som förgyller slottsbyggnaden. De krukväxter och snittblommor som idag odlas på Waldemarsudde är samma som på prinsens tid och Kristina värnar, liksom prinsen, om det vilda uttrycket och uppsättningarna har ofta en medvetet asymmetrisk och otyglad känsla. Till sin hjälp har hon ett fåtal verktyg, glasvaser och urnor – och den stilrena Waldemarsuddekrukan.

– Man kan inte tämja naturen, säger Kristina Öhman, florist på Prins Eugens Waldemarsudde. Målet med blomsterarrangemangen på Waldemarsudde är att de ska upplevas som balanserade och harmoniska på ett vilt sätt.

Prins Eugen (1865-1947), för en eftervärld framförallt ihågkommen som en av våra främsta landskapsmålare genom tiderna, hyste även en djup passion för blommor. ”Näst efter konsten”, sa han, ”är blomster min största glädje”. Mindre känt för en bredare allmänhet är att prinsen även var verksam som formgivare. Han formgav Waldemarsuddekrukan 1915 och den tidlösa krukan firar 100 år som svensk formklassiker 2015. Med sin rena form har Kristina genomgående använt krukan på ett kreativt och inspirerande sätt i sina blomsterarrangemang och dukningar.

Kristina håller även mycket välbesökta visningar och workshops för museets besökare. Hon har också deltagit som inspiratör i trädgårdsmässor, haft uppdrag för månadsmagasin och arbetar även som frilansande florist.

Prins Eugens värld av blommor och Waldemarsuddekrukan

I boken Prins Eugens värld av blommor och Waldemarsuddekrukan följer skribenten Helena Kaasik Kristina Öhman genom säsongerna på Waldemarsudde i en bok illustrerad med vackra bilder av fotograf Yanan Li, formgiven av Maria Sånge. Från vårens första lökar till julens amaryllis är det en inspirerande bok att bläddra i för att väcka skaparlust och ta del av fakta och råd. En unik bok om en unik plats i svenskarnas hjärtan – och som är full av matiga tips om konstfulla blomsterarrangemang. Besök vår museibutik eller köp boken här.