Internationellt roskonvent besöker Waldemarsudde

Sverige och Norden gör sig redo för Rosfest. World Federation of Rose Societies förlägger sin stora konferens i Kalmar i juli 2024. Deltagare från olika delar av världen väntas hit för att njuta av Nordens rosor. Rosexperter, botanister och ansvariga för stora rosanläggningar är inbjudna för att tala under två seminariedagar. Utflykter kommer att göras till bl.a. Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm, SLU Alnarp i Skåne, Sofiero i Helsingborg och Rosenlunds Rosarium i Jönköping.

Det här är ett efterlängtat konvent för svenska rosentusiaster. Sverige har många fina samlingar av rosor att visa upp på olika håll i landet. Trots ett många gånger kallt klimat finns det hundratals sorter som stortrivs och frodas från söder till norr. Det är just det här som lockar deltagarna lite extra. Vackra rosenträdgårdar i ett annorlunda klimat och såklart, vår vackra natur.

Sveriges roshistoria börjar lite blygsamt från 1600-talet och framåt med enstaka gammaldags rosor och vildrosor i klosterträdgårdar och i vissa slottsträdgårdar Från mitten och slutet av 1800-talet odlades rosor av flera slag i lantträdgårdar, kring kyrkor och prästgårdar. Trendsättare vid den här tiden var Karin och Carl Larsson. Karin utmanade det kalla klimatet med att prova de senaste tehybriderna från Frankrike. Likaså gjorde Prins Eugen på Waldemarsudde

Prins Eugen älskade blommor och trädgård. Det första han lät bygga när han införskaffat tomten på Djurgården var ett växthus där man kunde driva upp och odla de blommor som prinsen ville ha i sin trädgård. Han äslakde också rosor och lät så småningom plantera både gammaldags sorter och klätterrosor som fick klänga och välla upp mot murarna i trädgården. På det som kallas Galleriterrassen, anlades plantering med de för den tiden trendiga tehybriderna, som ´Mme Caroline Testout´ och ´Gruss an Ache´.

Den 1 juli kommer en del av konventdeltagarna till Stockholm och Waldemarsudde. Här ska de få guidade visningar bland prinsens många blomstermålningar samt i trädgården. Här kommer det också bli en dopceremoni, då en alldeles nylanserad ros ska uppkallas efter en av Abbas låtar. Det blir tal och champagne och presentation av Rosa Eskelund, den danska förädlare som förädlat rosen. Ca 65 gäster väntas till Waldemarsudde. Bland dem kan nämnas Michael Marriott, rosexpert som arbetat i 35 år på David Austin i England, Yuki Mikanagi, Natural History Museum & Institute i Chiba, Japan, Sushil Prakash, rosexpert från Indien samt övriga VIP-gäster. Medlemmar från ABBA är också inbjudna.

Mer om programmet, www.nordicroses2024.com

För mer information om roskonventet vänligen kontakta: Christina Högardh-Ihr, Konventarrangör, Mobil +46 707 28 68 43, christina@thegreenguide.se