Nu lanseras WALDEMARSUDDEKRUKAN® Glas

Nu lanseras en ny version av den mycket populära WALDEMARSUDDEKRUKAN® – WALDEMARSUDDEKRUKAN® Glas. Den nya krukan tillverkas i samarbete med Reijmyre Glasbruk och kommer att finnas i tre färger – klar, grön och blå. Waldemarsuddekrukan formgavs 1915 av prins Eugen och är idag en av Sveriges mest kända konsthantverksföremål. 

Den klassiska Waldemarsuddekrukan lanseras nu för första gången i glas. Den nya versionen av krukan, som tillverkas i samarbete med Reijmyre Glasbruk, blir en samtida klassiker där det handblåsta glasets livfulla uttryck samspelar med krukans strikta form. Varje glaskruka tillverkas för hand och är unik med prins Eugens signatur blästrad i botten.

WALDEMARSUDDEKRUKAN® Glas kommer att finnas i tre färger, klar, grön och blå.

” Det är med stor glädje som vi för första gången kan presentera Waldemarsuddekrukan i ett nytt och spännande material. Med utgångspunkt i museets rika samling av konsthantverksföremål i glas föddes idén att föra samman krukans strama och tidlösa design med glasets mångskiftande och ljusgenomsläppliga yta. Glaskrukans färger, blått, grönt och klarglas, för tankarna till vattnet, gräset och luften som omger museet.” säger Sofia Flank-Kjell, ansvarig för museibutiken.

Prins Eugen formgav krukan i början av 1900-talet och var från början avsedd för eget bruk för att bilda ett blomstrande stilleben i prinsens hem och fungera som gåva till familj och vänner. Waldemarsuddekrukan har än idag en given plats i Salongen i Sällskapsvåningen; nedanför Anders Zorns porträtt av prinsens mamma, drottning Sophia. För allmänheten blev krukan först tillgänglig år 1952 då museet bestämde sig för att producera den som en souvenir.

”Det är en stor glädje att kunna offentliggöra Waldemarsuddekrukan Glas i samband med öppnandet av den omfattande utställningen Prinsens kända och okända skatter, där betydande konsthantverksföremål och konst ur Waldemarsuddes rika samlingar lyfts fram! Waldemarsuddekrukan har under museal tid utvecklats över tid och är sedan länge ett kärt designföremål, nu framtaget i materialet glas tillsammans med Reijmyre Glasbruks skickliga hantverkare”, säger Karin Sidén, museichef på Prins Eugens Waldemarsudde.

För Prins Eugens Waldemarsudde utgör Waldemarsuddekrukan en ovärderlig inkomstkälla som bidrar till museets verksamhet och bevarande.

Fakta
Produktnamn: WALDEMARSUDDEKRUKAN® Glas
Storlek: 15 x 15 cm
Försäljningspris: 2 200 kr
Försäljningsstart: 22 april 2023

Waldemarsuddekrukorna säljs endast i museets butik och webshop.

WALDEMARSUDDEKRUKAN®
Prins Eugen formgav personligen Waldemarsuddekrukan Nr 1 och Nr 3 år 1915. Övriga storlekar har tagits fram senare, under museal tid. Prins Eugens Waldemarsudde innehar såväl ensamrätt på tillverkningen som på försäljningen av den populära krukan. Det unika handgjorda konsthantverksföremålet tillverkas efter konstens alla regler så att högsta kvalitet ska vidmakthållas. Under krukan finns en särpräglad, unik stämpel med prins Eugens signatur som originalitets- och kvalitetssäkring.