Marie Krøyer

9 mars – 1 september 2024

Under våren och sommaren visas en stor utställning som kastar nytt ljus över den mytomspunna konstnären Marie Krøyer (1867–1940). Under sin samtid var hon omtalad i Skandinavien för sitt dramatiska liv och sina äktenskap med den danske konstnären P.S. Krøyer och den svenske tonsättaren Hugo Alfvén. Den mytomspunna bilden av Marie Krøyer, som presenterats i filmer, romaner och teaterföreställningar, har bidragit till att hennes konstnärliga verksamhet inte uppmärksammats efter förtjänst. I utställningen visar vi Marie Krøyer i sin egen rätt, som den konstnär hon var. Här presenteras bredden av hennes konstnärskap, med fokus på hennes spännande arbete inom konst, design och inredning.

I utställningen visas Marie Krøyers hela konstnärliga bredd och utveckling genom åren, från hennes tid i Danmark, Paris, Italien och de många åren i Sverige, fram till hennes död i Stockholm 1940. Presentationen innehåller ett stort urval av hennes målningar, teckningar, textilier och möbler men också arkivalier. Ett annat viktigt inslag i utställningen handlar om hennes internationella inspirationskällor och nätverk. Marie Krøyer var en målinriktad konstnär som navigerade mellan olika nätverk; hon var en aktiv del av den danska konstscenen på 1880-talet och umgicks med många av Danmarks mest uppmärksammade kulturpersonligheter. Hennes insatser i Sverige som formgivare och inredare av Alfvénsgården i Tällberg i Dalarna, är för många obekant men lyfts nu fram stort för första gången.

Marie Krøyer föddes 1867 och utbildades vid privata konstskolor, då kvinnor ännu inte hade tillträde till konstakademin i Köpenhamn. År 1885 var hon med och grundade ”den lilla målarskolan” vid Kunstnernes Studieskole i Köpenhamn, en institution för kvinnliga konstnärer där möjlighet gavs att teckna och måla efter levande modell. Hon var en pionjär för kvinnors rätt till konstnärlig utbildning och kom efter studier i Köpenhamn på Thomsens kunstskole, Bertha Wegmanns Male og Tegneskola och ”lilla målarskolan”, att fortsätta sina konstnärliga studier vid Académie Colarossi i Paris samt hos franska målare som Alfred Roll och Puvis de Chavannes.

Marie Krøyer övergav måleriet omkring år 1900 för att ägna sig åt ett omfattande arbete med konsthantverk, design och inredning. Hon formgav ett flertal möbler, textilier och konsthantverksföremål till sina hem Skagens hus i Skagen, Bergensgade 10 i Köpenhamn och Alfvénsgården i Tällberg, och hon hjälpte flera av sina danska konstnärsvänner att inreda sina hem. Marie Krøyer hämtade i sitt arbete inspiration från den engelska Arts and Crafts-rörelsen och dess ideal men också från den svenska hemslöjdsrörelsen och den färgstarka allmogestilen, det senare i arbetet med Alfvénsgården i Tällberg. För första gången visas med denna utställning en mer omfattande presentation av Marie Krøyers intressanta insatser på design- och inredningsområdet.

Utöver Marie Krøyers egna verk ingår även ett urval av andra konstnärers skildringar av henne. Målningar av P.S. Krøyer, med Marie som modell, kommer bl.a. att visas i en tematisering i utställningen som handlar om synen på, och myten om, Marie Krøyer som konstnärshustru och musa.

Utställningen kompletteras med en rikt illustrerad, forskningsbaserad katalog på svenska, danska och engelska samt av en varierad programverksamhet med föredrag, samtal, visningar, konserter och av ett bildspel.

Marie Krøyer arrangeras i samarbete med Skagens Kunstmuseer och Den Hirschsprungske Samling i Köpenhamn.