Nikolai Astrup – Visioner av norsk natur

Nikolai Astrup – Visioner av norsk natur

19 februari – 29 maj 2022

Den innovativa norska konstnären Nikolai Astrup (1880 – 1928) är mycket känd och älskad i sitt hemland, men hittills mindre uppmärksammad utanför Norge. Detta blir den första större monografiska utställningen med konstnären i Sverige. Nu ges möjlighet att upptäcka Astrups färgstarka och stämningsfulla landskapsmåleri från Jølster i Norge, där han växte upp, men också att ta del av hans uttrycksfulla grafiska verk. Liksom den samtida konstnärskollegan Edvard Munch kom Nikolai Astrup att både utveckla och förnya träsnittets uttrycksmöjligheter. Astrups verk genomsyras av den lokala miljöns stämningar och mystik, samt av dess distinkta atmosfär och ljus. Nikolai Astrup kom även att bygga upp ett konstnärshem kallat Astruptunet, där arkitektur, konst, natur och trädgård samverkar i ett helt.

Utställningen innefattar ett hundratal verk, främst oljemåleri och träsnitt, och kompletteras av en rikt illustrerad katalog med artiklar av ett antal framstående experter från Norge, USA och Sverige samt av en inledande essä av författaren Karl Ove Knausgård. Utställningen kompletteras även av intresseväckande föredrag, visningar och konserter.

Nikolai Astrup – Visioner av norsk natur arrangeras av Prins Eugens Waldemarsudde i samarbete med Clark Art Institute i Williamstown, Massachusetts,  KODE Kunstmuseer og komponisthjem, Bergen  och Sparebankstiftelsen DNB, Oslo. Utställningen har fått generösa bidrag från Sparebanksstiftelsen, DNB.

Utställningen har kurerats av den frilansande konsthistorikern och curatorn MaryAnne Stevens, tidigare verksam vid Royal Academy of Arts i London, i samarbete med de utställande museerna.