Prinsens kända och okända skatter – Konst och konsthantverk ur samlingarna

22 april 2023 – 9 juni 2024

Nu fylls slottsbyggnaden på Waldemarsudde med verk ur samlingarna i utställningen Prinsens kända och okända skatter. Det blir en variationsrik presentation där prins Eugen står i centrum som konstnär, formgivare, inredare och samlare.

Efter ett omfattande och flerårigt arbete med att gå igenom museets hela bestånd av konsthantverk och design presenteras nu en variationsrik och spännande utställning i hela Slottsbyggnaden som fokuserar på såväl högkvalitativa konsthantverksföremål som sällan visats, som på välkända favoriter av målningar ur samlingarna av prins Eugen och andra konstnärer. Förutom konsthantverk i glas, stengods, silver, porslin, marmor och brons samt möbler, kommer även måleri, teckningskonst och skulptur att visas. I utställningen tecknas bilden av prins Eugens insatser som konstnär, formgivare och inredare samt hans roll som samlare.

I en del av utställningen fördjupas bilden av prins Eugen som formgivare av Waldemarsuddekrukan, stolar, smycken mm., men också hans förvärv av möbler och konsthantverk till sitt vackra hem Waldemarsudde. I en annan del av utställningen intar prins Eugen på nytt sin forna ateljé, i en lustfull presentation av målningar och målade förstudier till såväl staffli-måleri som till hans monumentala fresk Staden vid vattnet i Stockholms stadshus. På övervåningen visas också ett urval av prinsens betydande samlingar av måleri av svenska, övriga skandinaviska och franska konstnärer.

I samband med utställningens öppnande lanserar vi en ny version av den klassiska Waldemarsuddekrukan, Waldemarsuddekrukan Glas, i samarbete med Reijmyre Glasbruk.