Leif Engström får Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium 2021

Leif Engström får Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium 2021

Leif Engström, född i Brunskog, Arvika 1992, numera boende och verksam i Stockholm, har utsetts till årets mottagare av Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium 2021. Stipendiesumman är 500 000 kronor.

Leif Engström studerade vid Gerlesborgsskolan i Stockholm 2013 – 2015 och utexaminerades 2020 från Kungl. Konsthögskolan. Han har haft separatutställningar på Rackstadsmuseet i Arvika, i Stockholm, Örebro och Karlstad och är representerad bland annat i Stockholm konst, SAK och Region Värmland.

Juryns motivering:

Leif Engström arbetar särskilt med måleri i stora format, ofta med landskap, växtlighet och förortsmiljöer, och möten mellan land och stad. Hans fascinerande verk ger uttryck för en spänningsladdad mystik och olika stämningar. Flera av hans verk kan leda associationen till en tradition av äldre nordiskt måleri från tiden omkring sekelskiftet 1900, som på ett intresseväckande sätt kombineras med referenser till japansk bildkultur, science fiction och magisk realism. Leif Engström har med sitt utforskande och nyskapande måleri utmärkt sig som en av de ledande konstnärerna i en yngre generation i Sverige.

Årets jury har bestått av Karin Sidén, överintendent och museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde, Sara Arrhenius, rektor vid Kungl. Konsthögskolan samt konstnärerna Ernst Billgren och Carl Hammoud.

Stipendiet delades ut på Prins Eugens Waldemarsudde den 16 november 2021.