Skolprogram åk F – 6

Välkommen med din klass till museet!

Våra skolprogram anpassas efter elevernas ålder och levandegör konsten med utgångspunkt i skolans läroplan. Vi vill främja barns kreativitet och skapa engagerande möten med konsten. Det ska vara både kul och lärorikt att gå på museum.

Läs mer om våra skolprogram nedan eller ladda ned en kortfattad beskrivning här: Skolprogram åk F-6 hösten 2022

Kontakt och bokning

Med känsla för färg

Följ med till färgernas underbara värld i höstens stora utställning Isaac Grünewald – Konst och teater. Upplev fantasifulla landskap, uttrycksfulla porträtt och lekfulla interiörer. Hur kan färgen användas för att ge uttryck åt olika stämningar och känslor? Vi hämtar inspiration från Grünewalds färgstarka verk och målar världen som den känns, inte som den ser ut!

Visning med måleri kan bokas 3 september–28 oktober.

Målarprinsen på Waldemarsudde

Gå på upptäcktsfärd genom slottet och lyssna till berättelsen om prins Eugen. Upplev hans friluftsmåleri och stämningsfulla landskap från förra sekelskiftet. Eleverna får öva sin bildförståelse och samtala om konst med olika budskap. Kombinera gärna visningen med friluftsmåleri i parken eller med en workshop i bildanalys.

Myter och sagor i konstens värld

Upptäck sagornas och myternas värld på Waldemarsudde. I parken möter vi skulpturer av segerns gudinna Nike, den modige hjälten Herakles och havsguden Triton. Eleverna får lära sig mer om antikens gudar och gudinnor och öva sig i bildanalys. I ateljén får eleverna skapa egna gudar och hjältar. Hela skolprogrammet kan anpassas och genomföras utomhus.

Årstiderna i konstnärens trädgård

Följ med på en trädgårdsvandring och upplev samspelet mellan konsten och växtligheten på Waldemarsudde. Vi berättar om prins Eugen och Carl von Linné som båda finns avbildade i parken. Med utgångspunkt i Linnés lära utforskar vi säsongens blommor och träd. Vi studerar trädgården med konstnärens blick och modellerar blommor i lera i ateljén. Vi kan även kombinera trädgårdsvandringen med friluftsmåleri vid stafflier i parken så att hela besöket genomförs utomhus.

Friluftsmåleri i parken. Foto: L. Edelholm

Skapande skola

Våra skolprogram kan genomföras inom ramen för Skapande skola som vänder sig till grundskolans åk F-9. Har du egna önskemål på teman arbetar vi gärna fram ett projekt som passar just din skola. Vi erbjuder en kreativ verksamhet för barn och unga med workshops i olika konstnärliga material och uttryck. Hos oss ges eleverna chansen att finna sitt eget uttryck och växa med konsten.

Vill du söka bidrag för besök hos oss och har frågor om vår verksamhet för skolan? Kontakta vår intendent för museipedagogik: Elisabet Hedstrand.

Det är endast skolans huvudman som kan söka bidraget. För mer information om Skapande skola och bidragsansökan se: Kulturrådets hemsida

Digitala visningar

Boka en digital rundvisning i museet 45 min. eller en digital bildvisning med workshop i bildanalys i PowerPoint 60 min. Våra digitala visningar genomförs i Teams eller skolans digitala plattform. Rek. från åk 1 och uppåt.